Ce este endometrioza, cum poate afecta calitatea vieții femeilor și ce tipuri de tratamente există


Endometrioza este o boală care afectează milioane de femei în întreaga lume, iar în România se estimează că ar fi în jur de 500.000 de femei care se confruntă cu această boală. Pentru a afla mai multe despre ce înseamnă endometrioza, Liliana Curea l-a avut ca invitat, într-o nouă ediție Doctor de bine, pe Dr. Voicu Simedrea, medic primar obstetrică-ginecologie, chirug endometrioză, la Endo-Institute Timișoara, în cadrul Rețelei de sănătate REGINA MARIA.


Endometrioza este o boală despre care se cunosc prea puține lucruri, iar femeile cred că durerile puternice la menstră sunt obișnuite. De cele mai multe ori, acestea ajung la medic cu faze avansate de endometrioză, iar în cazul lor tratamentul medicamentos nu este eficient. Așadar, informarea este esențială când vine vorba despre această boală cronică, dar cu cine mergem să discutăm despre endometrioză? Cui cerem ajutotul? Există medici specializați? Mai multe detalii ne-a oferit doctorul Voicu Simedrea. 

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o boală cronică, e hormono-dependentă, afecteză femeile cu vârsta între 18 și 50 de ani, deci vârsta hormonală activă. Presupune existența de țesut care, în mod normal, ar trebui să tapeteze cavitatea uterină, în afara acesteia - în cavitatea abdominală, în torace, în muschiul uterin. Este o boală care afectează undeva la 180.000.000 de femei în lume. În formă gravă, poate să genereze o calitate proastă a vieții, infertilitate”.

 

Poate fi asemănată cu o tumoră?

Nu aș vrea să pronunț cuvântul tumoră pentru că, dacă spunem asta, toată lumea se va gândi la cancer, ceea ce nu este corect. Se poate organiza ca niște noduli, dar nu este o boală canceroasă.”

 

Ce zone din organism pot fi afectate?

În primul rând, boala afectează tractul genital, uterul, ovarele. Atâta timp cât este localizată la nivel genital, discutăm despre forme incipiente de boală, asta nu înseamnă că nu poate genera infertilitate. În momentul în care boala afectează și organele pelvine din jur, respectiv tractul intestinal sau tractul urinar, nervii sau peretele musculo-scheletal al pelvisului, deja avem de-a face cu forme avansate de boală. La distanță, poate afecta diafragma, plămânul, pleura, și, în cazuri extrem de rare, s-au identificat diseminări la nivelul creierului“.

 

Ce duce la apariția endometriozei?

Există teoria celomică ce statutează că, la naștere, un nou-născut feminin are deja aceste celule endometriale, în afara cavității uterine. În momentul în care pacienta ajunge la vârsta hormonală activă, adică are prima menstruație, aceste celule încep să producă un pseudo-flux în locul unde ele sunt cantonate și să se dezvolte o reacție inflamatorie în jurul acestor insule de celule, care generează leziunile definitive… acești noduli de endometrioză”. 

 

Are boala legătură cu începerea vieții sexuale sau cu o viață sexuală activă?

Nu, nu s-a demonstrat asta, dar are legătură cu concepția. Cu cât femeia concepe mai repede, cu atât se pune sub protecția unei sarcini. O femeie care are predispoziție genetică ereditară să dezvolte această boală, dacă va concepe devreme, înainte să dezvolte boala avansată, se va pune sub protecția sarcinii care va avea efect benefic asupra evoluției eventualei boli ulterior“.

 

Cum își poate da seama o femeie că are endometrioză? 

Momentan, nu există teste pentru screeningul de boală, deci nu putem să facem o testare în populație, să vedem care dintre femei sunt predispuse să facă boala. Pacientele tinere care au în familie rude de gradul 1 sau 2 cu această boală se pot considera în categoria de risc. De asemenea, fetele tinere care au de la prima menstruație dureri mari, dureri care necesită tratament medicamentos, ar trebui să înțeleagă că nu este normal să aibă dureri atât de mari la menstruație și ar trebui să apeleze, în mod regulat, la un medic specialist. Dacă surprindem boala în stadiile incipiente este foarte ușor să o controlăm”.

 

În afară de durere, mai sunt și alte simptome? 

Durerea este variată. Discutăm de durerea la menstruație, apoi de durerea la ovulație, durerea la contact sexual, discutăm de durerea cronică pelvină, durerea între menstre. Pe măsură ce boala evoluează, apar diferite tipuri de dureri: sunt din ce în ce mai intense, cu o durată din ce în ce mai mare și răspund din ce în ce mai greu la medicație. Pe lângă durere, discutăm despre infertilitate. Pe măsură ce boala afectează alte organe, pacienta va prezenta și alte simptome: dacă este implicat tractul digestiv, pacienta va avea simptome digestive, dacă este implicat tractul urinar, aceasta va avea probleme urinare.

Durerile inițiale sunt durerile la menstră care sunt mult prea mari. Asistăm la o exacerbare a formelor de boală la adolescente, aici este probabil implicat și stilul de viață: ceea ce consumăm, alimentele sunt îmbogățite hormonal, discutăm despre industria textilă, despre tampoanele igienice, deoarece ele conțin dioxină, o substanță care este implicată în apariția bolii, industria de cosmetice, aici mă refer la tot ce punem pe piele. Așa că este un cumul de factori. Discutăm despre o predispoziție genetică, dar ulterior este vorba și despre triggeri. Toate astea cumulate ajung să declașeze boala precoce. Am fost nevoit să fac rezecție de rect la o pacientă de 18 ani”. 

 

Există tratament pentru această boală?

Tratamentul bolii este în funcție de stadiu. Dacă avem de-a face cu o fază incipientă, tratamentul poate fi unul simplu. Folosim pe de-o parte medicație hormonală și antiinflamatoare. Dacă aceste tratamente sunt depășite, adică vorbim e un stadiu mai avansat al bolii, suntem nevoiți să recurgem la chirurgia endometriozei, care este o chirurgie de echipă. Aici este nevoie de o echipă multidisciplinară. 

Boala este cronică, tratamentul este cronic. Atâta timp cât pacienta va urma un tratament, boala va putea fi ținută în frâu. În stadiile incipiente, putem să încercăm chiar tratamente non-hormonale. Există preparate naturale cu efect hormonal, există stil de viață, trebuie să fie disciplinată în ceea ce privește dieta și este indicată activitatea fizică. Glutenul, zahărul, alcoolul concentrat, lactatele, acestea trebuie evitate pentru că favorizează inflamația“.

 

Avem suficiente centre de endometrioză în România?

Dacă stăm să ne gândim că această boală are un impact în ceea ce privește numărul de pacienți, conmparativ cu diabetul, nu avem destule centre. Teritoarial nu sunt multe. De aceea, noi am încercat, pe lângă centrul pe care l-am înființat în 2015 în Timișoara, să alcătuim, cu ajutorul rețelei Regina Maria, o rețea națională de centre dedicată managementului endometriozei. La ora actuală avem centre care ființează deja de doi ani în București, Cluj, Constanța și Iași, iar anul acesta am înființat și centre în Craiova și în Târgu Mureș. Este foarte important ca pacientele să apeleze la un sfat informat și onest. 

Chirurgia endometriozei este o chirurgie riscantă, complexă, solicitantă pentru pacientă, dar și pentru echipa chirurgicală. Din păcate sunt multe cazurile complexe, pentru că sunt diagnosticate târziu”. 

vezi emisiunile doctor de bine

Otita este parte din răceală, spun medicii. Cum se tratează și de ce nu ajută...
Zâmbet sănătos: Cum poți să îți protejezi dinții și gingiile în vârsta...
„Și dinții de lapte dor”. Când trebuie dus copilul la stomatolog și ce probleme...
Mihaela Bilic, despre cât de sănătoasă este pâinea integrală pentru adulți...
Testarea infecției HPV se poate face simplu, acasă. Cum poate fi prevenit cancerul...
Prima operație pe creier realizată prin pleoapă. Pacient tratat de epilepsie la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies